Ei brå vending...

Personlig bok om progressiv MS - MS-bladet 4-2011

"Hun fikk primær progressiv MS og bestemte seg for å skrive bok om det. "Vakkert, personlig og sterkt", skriver forlaget. De har sine ord i behold.


Beathe Reiert Nilsen fra Bodø fikk diagosen primær proggresiv MS (PPMS) etter mange år med diffuse helseplager. Rundt 15 prosent får denne typen MS, som kjennetegnes ved jevn økning i uførhet. Det finnes i dag ikke medisiner som kan bremse utviklingen.

Beathe Reiert Nilsen sier til MS-bladet at hun lette etter bøker om hvordan det var å leve med PPMS uten å finne noen. Hun har nå skrevet en selv, den første på norsk om livet med denne diagosen.

Hun skriver om seg selv og veien fra et aktivt liv i jobb og fritid til et liv i økende passivitet. Hun skildrer møtet med helsevesenet, de mange forskjellige legene (over 30 leger på halvannet år!) og fortvilelsen da diagnosen endelig kom.

Hun skriver om smerter, vannlatingsproblemer, ustøhet, hjelpemidler, fatigue (utmattelse) og sorg.

"Sorg er et umulig prosjekt. Uansett hva du sørger over. Enten det er tap av et kjært menneske, tap av kropppsdeler eller tap av et aktivt liv. Det er umulig fordi du ikke får tilbake det som er tapt. Det er en brutal endelighet i å få en kronisk sykdom, og jeg kjenner rystelsen i mitt indre. Jeg ønsker at jeg kan lukke øynene og at alt er som tidligere når jeg åpner dem igjen. Men slik er det ikke." 

Men hun skriver også om hvordan hun reiser seg igjen, "den snuen du må ta for å få livet tilbake".

Hun har blant annet  brukt maling som terapi og har selv illustrert boken. Den er lettlest i dobbel forstand. Skrifttypen er stor og språket er enkelt og klart.

Beathe Reiert Nilsen er samfunnsviter og klinisk soionom og har jobbet i helsevesenet mange år. Plutselig havnet hun på den andre siden av bordet. Hun har skrevet en gripende og innsiktsfull bok om det å leve med en alvorlig, kronisk diagnose.

Dette er en bok som har mye å gi til personer med proggresiv MS, til pårørende og til dem som jobber med å hjelpe mennesker som har fått en kronisk sykdom

Olav Førde".

Kilde: MS-bladet nr 4-2011

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

22.11 | 12:16

Tusen takk May-Britt for hyggelig melding. Tenker mye på deg også. Trist at det er så lang avstansd mellom oss. Se i fotoalbumet. Bilde av vinteren i Bodø😄

...
21.11 | 11:41

Tänker ofta på er där i ert Norge. Önskar dig allt gott ...... Varma kramar! Här har vi vinterns första ordentliga snöfall.

...
23.03 | 19:16

Hej! Hur är det med dig? Saknar dig på Facebook.

...
16.08 | 15:18

Det va nån gode ord, Gerd Malen. Æ kjenn at æ bli ordfattig, skjønt du ska vit at det varme. Ønska dæ en flott dag - megaklæm t dæ😄😄

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE